Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

de: Ciprian Ioana
19 01. 2020

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele.

Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care poate rezolva, dintr-o anumită perspectivă, problemele omenirii. Ei bine, e o perioadă în care toată industria alimentară se gândește că ar fi nevoie de soluții sustenabile pe termen lung.

Dacă acele produse create în laborator pot sau nu reprezenta soluția, rămâne de văzut. Cert e că nu e singurul palier pe care se investește acum.

Carnea printată 3D e un business pe care a pariat un start-up din Barcelona, NovaMeat, ce tocmai și-a prezentat un produs din această gamă. E vorba de o bucată de carne care a fost creată cu ajutorul unei imprimante. Și care arată extrem de real.

Cum arată carnea printată 3D

NovaMeat nu e la primul experiment de acest fel. Doar că cel mai recent, cel puțin din punct de vedere vizual, arată cel mai credibil. Iată o diferență dintre primul produs prezentat și ultimul.

Parcă ar fi o bucată reală de carne pe care tocmai ce ți-ai gătit-o tu în bucătărie, nu-i așa?

Ca orice altă imprimantă 3D, cele care reușesc să printeze carne se folosesc de anumite instrucțiuni digitale. Practic, creatorii aleg câtă grăsime trebuie să aibă bucata de carne, cum se distribuie aceasta, mărimea și textura.  E un plus cu care alte companii care creează carne artificială în acest moment (Impossible Foods, Beyond Meat) nu se pot lăuda în acest moment.

Metoda e similară cu cea folosită și de alte companii din domeniu. Practic, se folosesc proteine vegetale și o imprimantă 3D pentru a se imita complexele de proteine pe care le găsești în carnea reală. Dezvoltarea unei bucăți de carne sintetice necesită extrem de mult timp. Practic, toate nanofibrele proteinelor din plante trebuie să fie rearanjate, astfel încât acestea să imite structura animală.

Aminoacizii preluați din mazăre și orez, care au rolul de a asigura necesarul nutrițional, sunt apoi adăugați. Pasta rezultată se printează după bunul plac.